Allt om att måla hus, väggar, tak, fasad, friggebod, med mera

Att måla tak är ofta snäppet svårare än att bara måla en vägg. För att kunna måla tak är det därför extra viktigt att känna sig trygg i målandet och förbereda sig noga, annars kan resultatet bli mindre bra med fläckigt och flammigt utseende. Här är målarens 5 bästa målartips för att måla om taket:

Steg 1: Skaffa rätt verktyg för att måla om taket

När man målar ett tak är en roller med förlängningshandtag viktigt. Det är mycket lättare och mindre tröttsamt att måla ett tak stående på golvet istället för på en stege.

När du målar ett tak med textur, se till att använda en tjock roller för att säkerställa att dufår färg i alla de ojämnheter som kan finnas i tak med struktur. För släta gipstak kan du använda en roller med slätare yta.

Steg 2: Förbered takmålningen

Att förbereda rummet på rätt sätt är en stor del i att måla ett tak. Ta bort alla möbler innan du börjar måla, alternativt täck över dem noggrannt. Använd tidningar eller skyddspapper för att skydda golv och möbler som du måste lämna i rummet. Använd målartejp (maskeringstejp) för att maskera runt lister och den del av väggarna som möter taket.Måla tak, målartips

Steg 3: Förbered taket med en primer

Det är lämpligt att ”prima”taket innan målning med en primer med som funkar som ett grundläggande skydd mot fläckar och förberedar taket för den riktiga målningen. Prima taket en dag innan du på allvar sätter igång med att måla ditt tak.

Steg 4: Måla en kantlinje i taket

Måla en fem-tio centimeter bred rand längs kanten av ditt tak, där det möter väggarna. Då har du en amrginal som är lätt att hålla sig inom när du börjar rolla på färg. För denna del av målandet krävs stege, pensel och stor försiktighet för att undvika färg på väggarne.

Steg 5: Måla tak

Japp, nu är det bara att köra på och börja måla tak! Fram med roller (se guide nedanför för hur man målar med roller).

Så här målar du med roller:

  • Doppa rollern i den djupa delen av färgtråget.
  • Pressa ut överskottsfärg tills rollern har ett jämnt lager färg.
  • Måla ditt tak i ett sicksackmönster.
  • Måla sedan över sicksackmönstret med raka påstrykningar från rollern.
  • När färgen har torkat är det dags för en andra målning. Måla utifrån och in.
Målartipset: En stor del av att verkligen uppskatta ett snyggt målat tak är belysningen, så se till att hitta snygga och bra lampor till ditt nymålade tak. Här är bra exempel på lampa från Hemtex.
Videoklipp med exempel på hur man målar tak inomhus:
Annonser

Kommentarer till: "Måla tak inomhus – 5 bra tips" (3)

  1. […] som av en händelse har vi en tidigare guide just för takmålning. […]

  2. […] gärna tidigare inlägg om olika typer av målarjobb, exempelvis takmålning, brandskyddsmålning , trapphusmålning, samt läs våra guide till vad du ska tänka på när du […]

  3. […] gärna våra tidigare guider till att måla om hus och att måla om tak. Share this:TwitterFacebookLike this:GillaBli först att gilla denna […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: