Allt om att måla hus, väggar, tak, fasad, friggebod, med mera

Att måla om hus behöver inte vara svårt och det behöver inte betyda en stor kostnad. Även om att måla om hus har sitt pris är det oftast värt det både i livskvalitet och värdehöjning på huset. Här är 10 bra tips för bästa resultat när du bestämt dig för att måla om hus.

1. Planera noggrannt

Börja redan på planeringsstadiet att skaffa dig en klar bild över hur du vill ha ditt hus när det är ommålat. Med ett tydligt mål är det större chans för bra resultat.

2. Hör med erfarna målare

Även om du kanske klarar det själv är det alltid klokt att höra med yrkesverksamma målare som är experter på att måla om hus. Via länken finns t.ex. en kostnadsfri offerttjänst, helt utan köptvång, där du får flera offerter på ditt målarjobb som du kan jämföra i lugn och ro. I och med ROT-avdraget (mer längre ner) är det oftast väldigt fördelaktigt att måla om hus med hjälp av hantverkare.

3. Räkna på både material och arbetskostnad för att måla om hus

Anlitar du målare är det viktigt att dela upp kostnaderna när du gör budgeten. Materialet kanske du köper själv eller så sköter målaren det, och arbetet är den del du får skatteavdrag för.

4. Måla när vädret tillåter

Den bästa tiden på året att måla om hus är mellan maj och augusti. Varmt och soligt är bra!Måla om hus, målartips

5. Skaffa inspiration till ommålningen

Ett enkelt och gratis sätt att förbereda sig inför att måla huset är att helt enkelt titta på andra hus i ditt område. Leta efter hus som sticker ut och notera vad du gillar/ogillar med dem.

6. Välj rätt färg

Att välja en bra färg är viktigt. Hör gärna med både färghandel och målare om vad de rekommenderar för just ditt hus. En grundregel är att försöka använda samma typ av färg som huset målats med tidigare.

7. Måla om hus

Ja, nu är det helt enkelt dags att börja måla om huset. Antingen gör du det själv, eller så håller du ett öga på målarna du anlitat (och givetvis skrivit avtal med!).

8. Vad kostar det att måla om hus?

Det är väldigt svårt att ge ett exakt svar eftersom alla målningar och alla hus är olika, men räkna med mellan 50 och 100 kronor för färg och övrigt material.

9. Vad kostar det att anlita målare?

En målare tar ungefär 300-400 kr i timmen. Efter ROT-avdraget halveras dock denna kostnad. Så om det tar 25 timmar att måla om hus och timkostnaden för målaren är 150 kr blir alltså arbetskostnaden 3750 kr.

10. Se över huset varje år

Även om du kanske bara behöver måla om huset var femt – tionde år så bör du varje vår se över husets fasad och tak och se hur färgen håller. Börjar den flagna eller se missfärgad ut kan det vara dags för ny målning.

Lycka till med målandet!

Annonser

Kommentarer till: "Måla om hus, 10 smarta tips" (5)

  1. […] du läsa mer om att anlita målare för t.ex. trapphusmålning. Se gärna min tidigare guide med 10 tips för att måla om huset. Share this:TwitterFacebookLike this:GillaBli först att gilla denna […]

  2. […] vägg och husknut. Gemensamt är att de kanske kan sätta igång fantasin när du själv ska måla om huset (min tidigare guide via länken). Bläddra genom bildspelet och kommentera gärna o […]

  3. […] till, mer om att måla om huset här. Share this:TwitterFacebookLike this:GillaBli först att gilla denna […]

  4. […] gärna våra tidigare guider till att måla om hus och att måla om tak. Share this:TwitterFacebookLike this:GillaBli först att gilla denna […]

  5. […] halveras i pris, materialkostnaderna är samma. Men om du exempelvis anlitar en målare för att måla om huset och han i tar 20 000 kr betalt, så blir kostnaden efter ROT-avdraget alltså bara 10 000 kr. Detta […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: