Allt om att måla hus, väggar, tak, fasad, friggebod, med mera

Här är mina bästa målartips för vad man ska tänka på vid trapphusmålning. Att måla om trapphus är oftast ett stort projekt och viktigt att få rätt. Det är därför klokt att fundera över om man klarar av en trapphusmålning själv eller om det är värt att anlita en målare för jobbet.

Måla trapphus själv vs. anlita målarfirma

Fördelen med att genomföra sin egen trapphusmålning är givetvis att man slipper betala arbetskostnaden för målare. Å andra sidan kan en trapphusmålning vara ett stort projekt som kräver hög kompetens. Att anlita målare för det kan därför vara ett bra sätt att försäkra sig om ett bra resultat. Klicka på länken för att hitta manuellt utvalda målarfirmor från hela Sverige för gratis offertförfrågan på trapphusmålning.

Vad kostar trapphusmålning?

Det är svårt att ge ett exakt pris, men räkna med att en målarfirma tar ungefär 500-700 kr/timmen för att måla trapphus. Sedan varierar priset mycket beroende på hur mycket som ska målas och svårighetsgraden. Mönstermålning är t.ex. mer krävande att måla ett trapphus i en enkel färg. En normal trapphusmålning tar ungefär en timme per 5 kvadratmeter som ska målas, så räkna med 40 timmars jobb för en trapphusmålning på totalt 200 kvm.

Välja rätt färg och mönster för trapphusmålning

Detta är dels en fråga om tycke och smak men också ett val som påverkar många personer. Därför bör en trapphusmålning först ”bli klar” i huvudet, tänk igenom vilka mönster, färgtoner och vilken stil du är ute efter. Därefter är det enklare att komma med rätt kravspecifikation till den målarfirma du anlitar.

Trapphusmålning

Trapphusmålning

Inventering inför målningen

För att trapphuset ska målas om på ett sätt som passar med övriga delar av huset bör man alltid kontrollera och inventera husets beståndsdelar. Typ av arkitektur, byggår, tidigare färgval och färgschema med mera. Gör en enkel lista över dessa saker samt rådfråga din målare om hur man bäst får till en trapphusmålning som är i linje med huset i sin helhet.

Sänka priset på målningen

Utöver att alltid ta in flera offerter så är ett relativt enkelt sätt att komma undan billigare med en ommålning av trapphuset, elelr annan typ av målning, är att baka ihop det med andra målarjobb som också ska utföras. Kanske kan du gå ihop med andra föreningar eller fastighetsägare som också ska måla trapphus? Eller kanske passa på att måla inneväggare eller fasad? Ju större jobb desto mer möjlighet har du att pressa offerten du får från målaren.

Ta in offerter på trapphusmålning

Klicka på länken för att hitta manuellt utvalda målarfirmor från hela Sverige för gratis offertförfrågan på trapphusmålning.


Här kan du läsa mer om att anlita målare för t.ex. trapphusmålning. Se gärna min tidigare guide med 10 tips för att måla om huset.

Kommentarer till: "Trapphusmålning – tips från målaren" (1)

  1. […] gärna tidigare inlägg om olika typer av målarjobb, exempelvis takmålning, brandskyddsmålning , trapphusmålning, samt läs våra guide till vad du ska tänka på när du anlitar en målare. Share […]

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: