Allt om att måla hus, väggar, tak, fasad, friggebod, med mera

Många undrar generellt om vad man ska tänka på vid utomhusmålning, och idag fortsätter många måla hus och på tomten ända fram till snön kommer (vilket egentligen inte är att rekommendera för amatörer). Här är målarens 10 bästa tips och råd för den som ska måla utomhus, friggebod, staket eller dass – så länge det är utomhus gäller de här målartipsen!

Rätt utrustning är A och O

Oavsett om du ska mönstermåla en brevlåda eller måla om hus med 400 kvadratmeter fasad är det viktigaste första steget att skaffa rätt målarutrustning för jobbet. Vilka penslar eller rollers behöver du? Behövs stege eller byggställning? Andra detaljer, som tråg eller skyddspapper och tejp? Gör en lista över vad du behöver och lägg på disken hos din lokala färghandlare.Tips för utomhusmålning

Hitta rätt färg, både nyans och kvalitet

Olika typer av färger och märken skiftar oerhört mycket i kvalitet. En billig färg må spara dig pengar på kort sikt men kom ihåg att du kan komma att behöva göra om målningen inom en snar framtid om färgen inte är anpassad för din utomhusmålning. Hör med en målare eller en färghandel om du är osäker.

Materialet avgör färgtyp vid utomhusmålning

När man målar utomhus är det särskilt viktigt att välja färg utifrån underlag. Plåt och trä kräver olika behandlingar och färger, exempelvis. Planerar du att måla om ett tak (på utsidan) kan du till exempel komma att behöva färg för både trä och metall, beroende på vilken typ av tak det är.

Förbered utomhusmålningen med rengöring

Rengöring är tråkigt men måste göras. Lägg ner några timmar på att förbereda ytan du ska måla med rengöring och skrubbning så har du igen det mångdubbelt genom att färgen ser bättre ut och håller längre. Rengör och ta bort smuts, missfärgningar och kolla även om det kan behövas algborttagning.

Utomhusmålning kräver mycket målarfärg

Är det någon gång du inte ska snåla så är det när du målar utomhus. Det må vara dyrt att måla stora ytor, särskilt om du målar flera lager, men för att få bra resultat krävs rejält med färg. Även om det ser likadant ut när du står med roller eller pensel i hand så kommer du om några år garanterat se skillnaden på om du målar i tunna lager, eller med rejäla tjocka färglager.

Måla själv eller anlita målare?

Även om du är händig bör du åtminstone undersöka möjligheten att anlita en professionell målarfirma. Att måla om huset omfattas exempelvis av ROT-avdraget vilket halverar kostnaden för arbete (upp till 50 000 kr). beroende på hur du värdesätter din tid kan det därför vara smart att se vad en målare kan kosta.

Besiktning av utomhusmålning

Tips för utomhusmålningVäljer du ändå att måla själv kan det vara värt att lägga en slant på att låta din utomhusmålning bli besiktigad av en målare. De ser oftast eventuella brister i målningen och kan komma med goda råd om hur du bäst underhåller det du målat. Du kan också ta dit en målare för råd innan du börjar måla. Ofta går det att komma undan med bara en eller ett par timmars arvode för en besiktning.

Tvättråd vid utomhusmålning

Som sagt bör du noggrannt förbereda det underlag du ska måla, med rengöring och skrubbning. Även efter att målningen är klar krävs löpande underhåll och rengöring, och det är viktigt att rengöra med rätt produkter för just den eller de färgtyper du har valt. Passa på att fråga om detta redan när du köper in din färg eller när du skriver avtal med målarfirman.

Kolla bäst före-datum på målarfärgen

Precis som mat kan färg bli för gammal för att fungera som den ska. Ett vanligt misstag är att man köper färgen till sin utomhusmålning och sedan väntar med själva målningen så länge att färgen blir dålig. Vänta därför med färgköp tills du säkert vet att du har tid att påbörja målningen. Gammal färg får ofta ett lager av torkad olja högst upp, denna ska inte tas bort om du ändå använder färgen, den måste i så fall blandas om med resten av färgen.

Låt dig inspireras

En utomhusmålning allra första steg är ändå inspirationen att få till något riktigt snyggt. Kika gärna på vår tidigare inspirationsspecial med lite annorlunda och färgglade exempel på husmålning.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: