Allt om att måla hus, väggar, tak, fasad, friggebod, med mera

Här är de punkter som påverkar vad det kostar att anlita målare, samt exempel på priser för material och arbete när en målare gör jobbet.

Idag väljer många att anlita målare eftersom kostnaden i och med ROT-avdraget blir avsevärt billigare än tidigare. Med ROT halveras arbetskostnaden för att anlita målare, vilket gör att ett målarjobb som förut kostade 18 000 kr idag bara kostar 9 000 kr.

Vad kostar målare – material/utrustning?

En del av målarjobbet som alltid betalas, oavsett om du målar själv eller anlitar målarfirma, är för material. Alltså målarfärg, verktyg och annat som behövs för att måla om ditt hus, ditt kök eller vad det nu må vara. Materialkostnaden varierar alltid mycket beroende på typen av jobb och ett smart sätt att se vad som blir billigast är att be firman specificera vad materialkostnaden skulle bli kontra att du kollar upp priser på egen hand.

Vad kostar målare – arbetskostnad?

Arbetskostnaden för att anlita målare är enkelt uttryckt ofta ungefär mellan 300 och 500 kr/timmen (inkl. moms). Dock så är det alltid svårt att exakt ange vad det kostar att genpomföra ett visst mplarjobb eftersom alla offerter och uppdrag ser annorlunda ut. Det bästa rådet för att få en bra uppfattning om vad arbetskostnaden är handlar om att ta in flera offerter från olika målarfirmor (testa t.ex. kostnadsfritt via länken). Då kan du jämför deras priser och se vad som är en rimlig nivå samt välja den som ger dig både ett bra prisebjudande och som inger förtroende.

Vad kostar målare?
Vad kostar målare?

Räkneexempel: Kostnad måla om hus 200 m2

Här följer ett exempel på vad det kan kosta att måla om ett hus (i det här fallet med 200 m2 fasad). Vi räknar på material, arbetskostnad och med ROT-avdrag i offerter från två olika målerier. Vi kallar dessa målerier ”Nisses måleri Stockholm” och ”Leifs måleri Göteborg”.

Materialkostnad

Nisses måleri Stockholm……….38 000 kr
Leifs måleri Göteborg………….47 000 kr

Arbetskostnad

Nisses måleri Stockholm……….48 000 kr (efter ROT-avdrag: 24 000 kr)
Leifs måleri Göteborg………….32 000 kr (efter ROT-avdrag: 16 000 kr)

Total kostnad måla om hus 200 m2

Nisses måleri Stockholm……….62 000 kr
Leifs måleri Göteborg………….61 000 kr

Vi ser alltså att kostnaden för hela alltet blir ganska lik för de båda målerierna, trots att den ena var dyrare på materialkostnaden medan den andra hade högra arbetskostnader. För att avgöra vilket måleri just du ska välja kan du nu förhandla med de båda målerierna, kanske kan det ena måleriet ta bort resekostnader somk brukar läggas till på fakturan? Eller kanske kan du förhandla dig till en ”lyxigare” färgtyp? Eller få målaren att gå med på besiktning av målarjobbet kommande år? Med flera offerter i ryggen är det du som sätter krav på målerierna och kan förhandla dig till ett bättre läge!

Lycka till, mer om att måla om huset här.

Annonser

Kommentarer till: "Vad kostar det att anlita målare?" (3)

  1. […] Målare och målartips Vad kostar målare? […]

  2. Vi målade om vardagsrum, kök samt ett sovrum nu i höstas (inklusive rivning av gammal tapet samt lite spackling). Fick först en offert på 26 000 kr vilket vi tyckte var lite väl saftigt. Provad http://www.proffsmalerier.se och fick kontakt med tre olika målare, varav en kunde erbjuda att göra jobbet för 16 300 kr. Mycket glad att vi inte tog första bästa, eftersom vi landade nästan 10 000 kr under det första prisförslaget. Det lönar sig att göra research!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: