Allt om att måla hus, väggar, tak, fasad, friggebod, med mera

Så målar du på tapet

Att måla på tapet är inte den mest avancerade eller dyraste typen av målning inomhus, men det kan ändå vara värt att ha några saker i bakhuvudet när det blir dags att måla om tapeterna. Här är därför fem tips för dig som vill måla väggar och tapeter:

Måla själv eller köpa in måleri?

Här är det egentligen en klassisk fråga du behöver ställa dig: tid kontra pengar? Alla normalhändiga personer klarar av att måla tapeter men sannolikt tar det lite längre tid än för en målare, och ska du måla många tapetserade väggar kan du antagligen räkna med en dag eller två som går åt. Att anlita en målerifirma är givetvis enklare men kostar också pengar. Se vår guide till kostnad för målare för mer information, och vill du komma i kontakt med flera målerier i ditt område på en gång rekommenderas Proffsmålerier.

Förbered dig noga – spara tid i längden

Måla tapet och tapetserade väggar
Måla på tapet – bästa tipsen.

Genom att rådfråga exempelvis din lokala färghandlar om vilken typ av färg och pensel eller roller han rekommenderar ökar du chansen till en lyckad tapetmålning. En viktig sak att tänka på är att inte bara färgen spelar roll, utan även hur glansig den är. Det påverkar utseendet av dina målande väggar väldigt mycket.

Att måla på papperstapet

Den vanligaste sortens tapet är den klassiska papperstapeten. Här är det viktigt att din tapet sitter ordentligt fast innan du börjar måla. Är det flärpar eller skarvar som sitter löst bör du tapetklistra fast dessa innan målning. Om det uppstår luftbubbolor under målningen kan du räkna med att de klotrunda bubblorna försvinner medan andra former antagligen kommer vara kvar efter målning därför bör du spräcka sådana, spackla och måla om på de platserna. Måla alltid papperstapet i två omgångar.

Tapetmålning på vinyltapet

Vinyltapeten är även den vanligt förekommande i svenska hus och lägenheter och även den ska målas två gånger. I övrigt är det som väsentligt skiljer målning av vinyltapet från papperstapet att eventuell spackling syns mer på vinyltapet. Därför är det viktigt att så mycket som möjlig förbereda sig nog och klistra fast lösa delar. Är det för mycket skavanker kan det antagligen vara klokast att lägga några timmar extra på att riva och slipa bort tapeten innan du målar.

  • Checklista för att måla på tapet
  • Förbered dig noga med rätt färg och rätt utrustning.
  • Måla längs kanter och lister först, sedan själva väggen.
  • Räkna mellan tummen och pekfingret med att använda 1 liter färg per 4 kvadratmeter vägg.
  • Ju mörkare tapet desto mer färg och påstrykningar kommer du behöva.
  • Är det en strukturtapet bör du överväga att slipa ned den först.

Läs gärna våra tidigare guider till att måla om hus och att måla om tak.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: