Allt om att måla hus, väggar, tak, fasad, friggebod, med mera

Vi har här sammanställt en liten genomgång av ROT-avdraget och regler för måleriarbeten, fasadmålning, målning i villa, målning i bostadsrätt, med mera, för 2013. Ställ fler frågor i kommentarerna så gör vi vårt yttersta för att besvara.

Gäller ROT för målning under 2013?

Japp, ROT gäller som vanligt för alla typer av måleriarbeten när du tar in en målare som utför arbetet. Kraven är:

  • Du ska äga huset eller lägenheten där arbetet sker.
  • Målaren ska ha F-skatt.
  • Endast avdrag för själva arbetet får göras inte för inköp av färg, tapeter eller utrustning.
  • För dig som bor i bostadsrätt gäller endas avdrag för invändiga arbeten.
  • Bor du i hus får du däremot göra avdrag för all målning och relaterade arbeten på huset, inomhus som utomhus.
  • En enskild person får göra toppavdrag på 50 000 kronor under ett år. Är ni två som bor i samma hushåll får ni göra ”varsitt” avdrag.
  • Generellt kan man säga att ROT gäller för alla renoveringar och ombyggnader i och utanpå ett hus.

Får jag avdrag för fasadmålning (träfasad)?

målning fasadmålning måla hus

Måla om billigare med ROT-avdraget.

Ja, oavsett vilken typ av fasad du har så får du 50% rabatt på arbetskostnaden så länge du anlitar en riktig målarfirma och som du äger din villa eller ditt radhus. När du då anlitar en målerifirma så be dem att skriva i offerten samt själva fakturan vilka arbetsmoment som ingått och vad dessa kostat. Det är nämligen dessa delar som ROT gäller för.

Gäller det för spackling?

Ja, alla delmoment som kan kopplas till både målning och snickeriarbeten är ROT-giltiga. Så länge det är en husförbättrande åtgärd så kan du anta att det är ett godkänt avdrag.

Kan jag måla om taket och få skatteavdrag?

Ja, även taket, takmålning och andra takarbeten omfattas av regelverket. Ofta väljer många husägare att måla om taket snarare äna tt byta ut det vilket kan vara lönsamt om själva grundkonstruktionen fortfarande är fungerande. Då kan ett nytt lager väderbeständig färg göra susen.

Behöver jag fylla i en blankett?

Nej. När du köper tjänst av en målare så är det denna firma som handhar allt det praktiska. Tidigare var det du som köpte tjänsten som fyllde i papper och skriftligt begärde skatteåterbäring för ditt ROT-arbete men idag används den så kallade ”fakturamodellen”. Det innebär att det avdrag du gör tas bort redan när du betalar för tjänsten. Sedan ser du uppgiften i din deklaration.

Hur vet jag om målaren gör korrekt avdrag?

Detta måste du själv granska noga eftersom det är du som är ansvarig även om målaren gör det praktiska pappersarbetet. Var på din vakt om fakturan tycks ha för stor andel arbetskostnad, då kan det vara en signal att hantverkaren försöker skarva med sanningen för att få ett större avdrag än vad som är rimligt. Det kan då i värsta fall sluta med att du blir återbetalningsskyldig. Anlita därför bara seriösa firmor, testa t.ex. Proffsmålerier.se, en kostnadsfri service där du med några enkla klick begär in flera priser samtidigt på ditt målarjobb. Funkar i hela Sverige.

Vad kostar målning med ROT-avdrag?

En målare i Sverige tar ungefär 300-600 kr/timme inklusive moms. Med ROT blir priset alltså istället hälften; 150-300 kr/timme. Är det mer avancerade målerier såsom brandskyddsmålning eller takmålning ligger priset ofta i det högre prisspannet medan enklare målning kostar mindre. Läs mer om vad målare kostar.

Till detta kommer materialkostnader samt eventuellt också kostnad för utrustning (till exempel hyrning av byggnadsställning).

Kan jag dela avdraget med min fru/man?

Ja, vill ni av någon anledning dela upp avdraget är det bara be att målaren fakturerar er varsin faktura med lämpligt belopp till var och en av er. ROT-avdraget är individuellt och alltså inte kopplat till fastigheten där arbetet sker.

Fler frågor om ROT-avdraget vid målning? Ställ dem och vi svarar snabbare än färgtråget hinner torka in 🙂

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: